среда, 24 октобар 2012 17:51

Библиотека ”Св. Авва Јустин Ћелијски

На позив  манастира  Хиландара 1992. године Игуманија Гликерија води пун аутобус избегличке деце у Грчку у манастир Св. Лидије – Аспровалта.

Тај велики Центар може примити преко 400 деце. Омогућен им је боравак, веронаука, разне представе, море, а све под смотром надзорника те групе. Било је из разних земаља. Тог лета из Чернобиља стижу деца  несрећна, тужна, без косе. Велику бригу, обавезу са пуно нежности и љубави сестре Св. Лидије показаше. 

Виделе смо велики центар који је спас за омладину и много чему се научисмо. – Идеја да уз помоћ Грчке Цркве отворимо једну Духовну Библиотеку у граду Ваљеву, нас не напушта. И већ 1993. године ова света намера се осварује као подстанар у 30 квадрата изнајмљеног простора.

Пуне две године доносећи лекове из Грчке бесплатно је  лекове делила ова Светојустиновска библиотека. Али, мали простор онемогућава да се презентује светоотачка мисао Аве Јустина.

Зато, Игуманија Гликерија са сестринством, које је имало свог путовођу пуне три деценије да би и сада вођене и руковођене ставом Светог Јустина оствариле своју замисао о проширењу Духовне Библиотеке. Манастир 1994/95 доноси храбру одлуку да се купи кућа у Пантићевој 7 и тиме реши  питање честог изнајмљивања скупог простора.

Великим задужењем купљена је ова кућа, а зна се какав је дуг пријатељ. Од бивше самопослуге направљен је репрезентативни дом књиге достојан свему личности и дела Св. Аве Јустина.

И ево овог трећег Видовдана 1995. године освећује се Духовна Библиотека. Његово Преосвештенство Епископ Шабачко-ваљевски Г. Лаврентије освети на дан Видовдана ову библиотеку.

Прве Библиотекарке у новоотвореној библиотеци 1995.
пок. проф. Миланка Марковић и сестра Мирјана Милиновић

На пригодној свечаности освећења библиотеке, присутне поздрави проф.богословије Душан Васиљевић. Затим говоре: књижевник Слободан Ракитић, академик Никола Милошевић, Данка Петровић, Предраг Драгић – Кијук, Предраг Богдановић и Славен Радовановић. У име Удружења књижевника Србије Ракитић је поклонио новој Библиотеци пошиљку књига ове угледне књижевне асоцијације. А књижевник Милошевић је рекао да ова мала библиотека представља ону ,,лепу витлејемску ватру“. Треба напоменути да по узору те ,,ватре“ многе библиотеке се отворише у градовима широм Србије.

На крају је, са очитом радошћу, Игуманија Гликерија захвалила присутним на посети овом  изузетном догађају и истакла да је и даље намера сестринства да искрено раде на подухвату отварања духовне академије чији је први, и извесно највећи корак, отварање Библиотеке. Библиотека је, по речима Игуманије Гликерије, доступна свима који желе да у овом простору сазнају по нешто о православљу и по својој функцији је прва степеница повратку цркви.

 

После 20 година рада данас 2015-е има преко две хиљаде читалаца а у дворишту исте библиотеке сваке године у току лета одржавају се верске трибине одавно познате.

 

Ви сте овде: Home Задужбинa Духовна библиотека